I rendszám

Új ideiglenes rendszámtáblák 2022. július 1-től

Kategóriák: Próbarendszám | Kereskedői rendszám | Exportrendszám | Re-export rendszám | Ideiglenes rendszám (harmadik ország)

I rendszám igénylés:

Adunk-e bérbe "I" rendszámot?

Nem! I rendszámot kizárólag úgy adunk “bérbe”, hogy az autót saját kollegánk vezeti.

Miért nem adunk bérbe “I” rendszámot csak úgy?

ENNEK 3 OKA VAN

1. "I" rendszámmal csak az adott vállalkozás alkalmazottja vezetheti az autót.

Azaz: be kellene Téged jelentenünk cégünkbe azokra a napokra, mint munkavállaló. Ahhoz, hogy ez legális legyen, bérszámfejtenünk kellene, járulékot fizetni utánad stb. Ha ezt nem tesszük meg, akkor közúti igazoltatásnál akár büntetőfeljelentés is indulhat ellened. 

2. Ha rosszul töltöd az Indítási Naplót, az "I" rendszámot a rendőr bevonja, és cégünk egy évig nem lesz jogosult "I" rendszám használatára.

Érthető módon, ezt nem kockáztathatjuk. Ha csak véletlenül elfelejtesz valamit kitölteni az Indítási Naplóban, óriásit bukunk. Téged megbüntetnek, tőlünk elveszik az összes “I” rendszámunkat.

3. Ha kiderül, hogy "kamu" volt a munkavállalói bejelentésed, akár büntetőfeljelentés is indulhat.

Ez főleg Neked igen nagy kockázat, mivel először Téged fognak bevinni és rabosítani. Ennek a kockázatát nyilván nem vállalhatjuk. 

A MEGOLDÁS: AZ AUTÓT MI VEZETJÜK, ÍGY TE SEMMIT SEM KOCKÁZTATSZ!

Tehát ha bármit elrontunk a papírokkal, mi felelünk érte

Minden cégünk alkalmazottja által “I” rendszámmal vezetett autó 10 millió forintig van biztosítva, így Te is nyugodt lehetsz.

Ha esetleg tárolni is kell járművedet, telephelyünk 24 órás élőerős és kamerás őrzéssel rendelkezik. Ennél nagyobb biztonságban még nem volt az autód!

KÉRJ AJÁNLATOT SOFŐRŐS “I” RENDSZÁMOS SZÁLLÍTÁSRA AZ ALÁBBI ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL!

Szeretnéd megtudni, melyik típusú "I" rendszámra van szükséged és mennyibe fog kerülni?

A vonatkozó jogszabály 15 esetet határoz meg az “I” rendszám használatára.

Az “I” rendszám kiváltásának és használatának feltételei eltérőek függően atttól, hogy milyen célból történik a kiváltás!

TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT, ÉS KOLLEGÁINK ELKÜLDIK NEKED E-MAILEN, HOGY MILYEN “I” RENDSZÁMRA LESZ SZÜKSÉGED ÉS HOGYAN TUDOD KIVÁLTANI!

A kormány döntése nyomán 2022. július 1-től nem csupán a rendes rendszámtáblák, hanem az ideiglenes rendszámtáblák is változnak. Előbbiek esetében három betű – három szám formátumot, két betű – két betű – három szám formátum váltja fel. Az eddigi ideiglenes rendszámok (tehát az E, P, és Z rendszámok is), helyettük egységesen az I rendszám lép életbe

Új P rendszám

Az eddigi P rendszám 2022. július elejével megszűnik. Helyette I rendszám kerül kiadásra.

Mi lesz a meglévő P rendszámokkal?

A meglévő P rendszámokat azok lejáratig lehet használni.

Mire volt való a P rendszám?

Érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező és/vagy rendszám nélküli járművek mozgatására. Kereskedői vagy próbarendszámként lehet rá hivatkozni.

Mik az új szabályok?

Ezen járműveket mostantól I rendszámmal lehet mozgatni. Az igénylés feltételei nem változnak, tehát csak a megfelelő TEÁOR számmal rendelkező vállalkozások válthatják ki az I rendszámot a fenti célokra. Az új I rendszámhoz tartozik ideiglenes forgalmi engedélyt, így külföldön is használható.

Új E rendszám

Új E rendszám

Az eddigi E rendszám 2022. július elsejével megszűnik. Helyette I rendszám kerül kiadásra.

Mi lesz a meglévő E rendszámokkal?

A meglévő E rendszámokat azok lejáratig lehet használni.

Mire volt való az E rendszám?

EU-n kívülről hozott, KPM vizsgával rendelkező járművek forgalomban tartására legfeljebb 6 hónapig. Harmadik ország ideiglenes rendszámként lehet rá hivatkozni.

Mik az új szabályok?

2022. július 1-től ezen járművekre I rendszám kérhető ki 1 hónapos időtartamra, amely egyszer öt hónappal meghosszabbítható (303/2021. Korm. rendelet).

Új Z rendszám

Az eddigi Z rendszám 2022. július elsejével megszűnik. Helyette I rendszám kerül kiadásra.

Mi lesz a meglévő E rendszámokkal?

A meglévő Z rendszámokat azok lejáratig lehet használni.

Mire volt való az Z rendszám?

Érvényes okmányokkal és/vagy rendszámtáblával nem rendelkező járművek Magyarországról való kivitelére (reexportjára). Export vagy reexport rendszámként lehet rá hivatkozni.

Mik az új szabályok?

Továbbra is igényelhető lesz ideigelenes rendszám a fenti célra, amely I betűjelet kap.

Milyen célokra igényelhető ideiglenes magyar rendszám 2022. július 1-től?

Az ideiglenes rendszámtáblák kiadását és használatát szabályozó 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 2022-es módosítása alapján az alábbi esetekben igényelhető ideiglenes rendszámtábla.

I rendszám új ideiglenes P rendszám, Z rendszám és E rendszám

1. Elveszett, ellopott magyar rendszám esetén

Az utángyártás idejére.

2. Lejárt magyar okmányos gépjármű exportjára

Ha igazolhatóan külföldi vevő számára értékesítésre került, amelyet adásvételi szerződéssel vagy számlával kell igazolni. A rendszámot a külföldi vevő nevére lehet kérni.

3. Lejárt külföldi rendszámos jármű reexportjára

Külföldről behozott lejárt okmányos járműveket tovább lehet értékesíteni egy másik országba, ilyenkor ideiglenes rendszám kiváltható a külföldi vevő nevére.

4. Magyar tulajdonossal rendelkező lejárt külföldi okmányos jármű visszavitelére

Ha valaki a saját külföldi járművét hazahozza, itthon mégsem helyezi forgalomba és közben lejárnak az okmányai, ebben az esetben kérhet ideiglenes rendszámot. 

5. Lejárt külföldi okmányos jármű kipróbálására

Ha egy kereskedő behoz egy lejárt okmányos külföldi járművet, az érdeklődőket elviheti próbakörre ideiglenes rendszámmal. Ezt hívták 2022. július 1. előtt P rendszámnak.

6. Rendszám nélküli jármű kipróbálására

Ha egy kereskedő behoz egy rendszám nélküli külföldi járművet, az érdeklődőket elviheti próbakörre ideiglenes rendszámmal. Ezt hívták 2022. július 1. előtt P rendszámnak.

7. Lejárt külföldi okmányos jármű műszaki vizsgáztatása

Minden külföldről behozott gépjárművet műszaki vizsgára kell vinni a Magyarroszági forgalomba helyezéshez. Ezt tréleren lehet megtenni, illetve gépjármű forgalomba helyezéssel foglalkozó vállalkozások ideiglenes rendszámmal is elvihetik a járművet vizsgára.

8. Rendszám nélküli külföldi okmányos jármű műszaki vizsgáztatása

Minden külföldről hozott járművet műszaki vizsgálatra be kell mutatni ahhoz, hogy itthon forgalomba kerülhessen. Mivel rendszám nélkül nem közlekedhet, így ha nem akarjuk tréleren szállítani, ebben az esetben gépjármű forgalomba helyezéssel foglalkozó vállalkozások ideiglenes rendszámmal is elvihetik a járművet vizsgára.

Mennyibe kerül az ideiglenes rendszám?

Az ideiglenes rendszám kiváltásának költségei, ha minket bíz meg:

  • rendszámtábla kiállítás díja:

8.500 Ft

  • ideiglenes forgalomban tartási engedély / ideiglenes forgalmi engedély díja: 

6.000 Ft

  • kötelező felelősségbiztosítás díja:

kb. 800 Ft / nap

  • ügyintézési díj:

20.000 Ft