Olaszország

Olasz autó behozatala, magyarországi honosítása és forgalomba helyezése

Olasz autó honosítás és rendszám

Üdvözlünk oldalunkon!

Ha kérdésed van, az alábbiak közül tudsz választani:

hívhatsz minket telefonon a hét bármelyik napján

írhatsz e-mailt nekünk, 24 órán belül válaszolunk

kereshetsz WhatsAppon is, éjjel-nappal várjuk üzeneted

– tedd fel kérdésed a Facebookon, csatlakozz csoportunkhoz

Hogyan működik?

Hogyan kerül magyar rendszám olasz papíros járműre?

Olasz autó vásárlás

Olasz autó vásárlása

Olaszországon belüli járművásárlásnál az eladó részéről elég szigorú követelményeknek kell eleget tenni, ezzel próbálják szűrni a rendezetlen előéletű gépjárműveket.

Miket kell bemutatnia az eladónak?

A fentiekből látszik, hogy Olaszországon belül egy sor követelménynek kell megfelelni ahhoz, hogy értékesíteni tudjunk egy járművet. Érdemes ezt észben tartani, ha valaki külföldinek akarja kifejezetten eladni egy autót, előfordul, hogy belföldön nem tudná eladni, mert nem stimmel valami.

Hogy lehet utánanézni egy olasz jármű előéletének?

Az STA (Sportello Telematico dell’Automobilista) nevű rendszeren keresztül lehet lekérni olasz járművek adatait, ami lényegében a digitális tulajdoni lap. A tulajdonos adószáma és a rendszám szükséges ehhez.

Emellett lekérhető egy úgynevezett “Visura” nevű igazolás, amely azt igazolja, hogy a jármű tehermentes, illetve nem körözik. Ennek ára 9 euró, és a rendszám szükséges hozzá. 

Olasz autó behozatala

Az előző részben leírtak belföldi adásvételnél elegendőek, ha exportálni szeretnénk olasz járművet Magyarországra ennél több szükséges.

Mik a buktatók?

Hol érdemes az autó olasz átiratását intézni?

Az állami szervek helyett erre specializálódott ügynökségeknél praktikus a kihozatalhoz szükséges forgalmi engedély, és esetleges exportrendszámot intézni. Ennek pluszköltsége 100-150 euró között mozog.

Ne felejtsük el, hogy ahhoz, hogy az autóval lábon haza lehessen jönni érvényes olasz kötelező biztosításra is szükség van.

Olasz autó behozatal
Olasz forgalmi engedély
Olasz forgalmi engedély

Olasz autó honosítása

Olasz autó honosításához eredeti olasz forgalmi engedélyre van szükség. Sem a CDPD, sem az úgynevezett Documento Unico nem elegendő.

Mi kell még egy olasz autó honosításához?

Olasz autó forgalomba helyezése

Ha nincs érvényes olasz műszaki vizsga a behozott olasz gépjárműven, akkor úgynevezett "egyedi forgalomba helyezési eljárás" szükséges.

Miket kell elvégezni olasz autó egyedi forgalomba helyezéséhez?

Német autó egyedi műszaki vizsga